Heb je je wel eens afgevraagd hoe het komt dat het ene meubel het andere niet is? In deze korte blog lees je waarom dat voor je vintage interieur zo belangrijk is.
Onze jeugd
Wij groeiden op in de sixties en werden thuis omringt door spullen uit die tijd. Ruim 50 jaar later konden we niet vermoeden dat onze huisraad zó populair zou worden. Dat zit zo:
Moeders in de jaren ’60 waren alleskunners. Ze werkten thuis (waar anders?) en maakten lange dagen. In veel gezinnen zorgden ze overdag voor de kinderen, deden de was en alles wat daarbij hoort. Daarnaast zorgden moeders voor alle maaltijden én hielden de inboedel schoon. Van zo’n beetje alles waar ze bij konden werd stof afgenomen. Met een speciaal daarvoor bestemde rood omzoomde gele stofdoek.
Die was van 100% geplozen katoen en nam daardoor gemakkelijk stof op. Kon gewassen worden en had zo een lang leven. Meubels werden een paar keer per jaar in de was gezet. Moeders waren de hoeders van het gezin en verdienden dat predicaat cum laude!
Wij kregen die vibe van huis uit mee. Niet vreemd dat de betekenis van het woord vintage de rode draad in onze winkel zou worden. Over de roots van dat woord is veel geschreven, maar een sluitende uitleg vonden we helaas niet. Wikipedia (de minst commerciële bron) vertelt er dit over: https://nl.wikipedia.org/wiki/Vintage
Een keerpunt
De nostalgie die wij allebei voelden opkomen toen het jaren ’60 dressoir van Hans’ ouders (met de tv erop) in onze woonkamer kwam te staan was oprecht en voelde vertrouwd. We besloten dit meubel als erfstuk in ons huis te houden.
Hans wilde al langer iets met zijn handen gaan doen, nu meer met gevoel dan vanuit het hoofd. We besloten dit dressoir een opknapbeurt te geven.
Renoveren
Na een 2-daagse workshop Politoeren bij een meubelmaker was de toon gezet. Onze koers werd duidelijk: vintage meubels met beschadigingen of gebruikerssporen herstellen. Met behoud van uitstraling en karakter en mét die vibe zoals we uit onze jeugd nog goed herinneren.
Renoveren van vintage meubels is voor ons een fantastische uitdaging geworden!
Ik kan hierin helemaal meegaan. Zelf heb ik in de logeerkamer nog de
meubelen uit mijn meisjeskamer geplaatst, gekocht met mijn eerst verdiende geld.